NRZ

Nationaal Platform Zwembaden | NRZ

Nieuwe Nationale Norm Zwemveiligheid in de media

23-11-2017 - Vrijdag 17 november besteedde een aantal media aandacht aan de nieuwe Nationale Norm Zwemveiligheid en de aanpassing van de exameneisen diplomazwemmen met ingang van 1 januari 2018. Er verschenen berichten op Telegraaf.nl, nu.nl en Nieuwsuur (NPO2) besteedde er aandacht aan en vroeg ons om een reactie.
 
Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug op (het item is te zien vanaf minuut 3.56): http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/414138/Nieuwsuur.html

De media aandacht was het gevolg van een rapport met de opbrengsten van het project NL Zwemveilig dat begin vorige week voor het ministerie van VWS naar de Tweede Kamer werd gestuurd. De stukken die naar de Tweede Kamer worden gestuurd, zijn openbaar voor iedereen, dus ook voor de media.

Nuancering op de berichtgeving
We zijn blij met aandacht voor zwemonderwijs en het belang van leren zwemmen. We zien wel dat informatie niet altijd juist naar buiten is gekomen. In de berichtgeving wordt bijvoorbeeld gesproken over het zwemmen met een jas door het gat bij Zwemdiploma C in de nieuwe diplomaeisen. Dit klopt niet.
 
Bovendien wordt er gesproken over strengere exameneisen. Ook dit nuanceren we. De exameneisen voor het Zwem-ABC worden niet strenger, maar de inhoud gaat (nog) beter aansluiten bij vaardigheden die je nodig hebt om jezelf te kunnen redden en veilig te recreëren in het water. Het gaat om zwemveilig zijn. Dat is het belangrijkste.
 
Verder wordt er gesuggereerd dat de techniek minder belangrijk is geworden. De techniek blijft ook in de nieuwe BREZ nodig om te kunnen overleven en zorgeloos te kunnen recreëren.
 
Waarom een nieuwe BREZ?
Om de paar jaar kijken we wat er nog beter kan. Er wordt periodiek doorontwikkeld op basis van nieuwe inzichten en onderzoeksresultaten. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan het schrijven van de nieuwe BREZ. De nieuwe exameneisen zijn de afgelopen periode in de praktijk getest. De reacties zijn positief.
 
Bekendmaking nieuwe BREZ
De inhoud van de nieuwe BREZ wordt tijdens de Praktijkdagen Zwemonderwijs op 7 en 8 december 2017 bekend gemaakt. Vanaf dat moment is de nieuwe BREZ voor alle zwemlesaanbieders beschikbaar.
 
Overgangstermijn
De nieuwe exameneisen gaan in per 1 januari 2018 en er is een overgangstermijn van 12 maanden. De kinderen die les hebben gehad gericht op de huidige exameneisen (de huidige BREZ) volgen ook de eisen van het diplomazwemmen voor de huidige BREZ. Daarin verandert gedurende de overgangstermijn niets. Kinderen die zwemles gaan krijgen volgens de nieuwe exameneisen gaan ook afzwemmen volgens de eisen van de nieuwe BREZ.
 
Omruilregeling
Er komt een omruilregeling voor de Nationale Zwemdiploma's A, B en C. Hierover informeren we de bij ons aangesloten zwemlesaanbieders binnenkort. 

‹ Naar het overzicht