• Beroepsopleiding
  • Zwemonderwijs
  • Aquafitness
  • Hygiëne & veiligheid
  • Events

NRZ

Nationaal Platform Zwembaden | NRZ

Beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker

Flexibele (deel)opleidingen voor zwembadmedewerkers

Jonge kinderen leren zwemmen, fitte vijftigers iedere week een uur laten genieten van sporten in het water, tijdens het recreatief zwemmen toezicht houden en ervoor zorgen dat de gasten onbezorgd plezier hebben in het zwembad… De Allround zwembadmedewerker houdt zich met al deze zaken bezig.

De gecertificeerde beroepsopleiding voor het branchediploma is dé basis voor iedere zwembadmedewerker. Daarom beteden we er ook in deze studiegids aandacht aan. Het aanbod van trainingen van NPZ Scholing & Training sluit aan op de beroepsopleiding.

Structuur
Sinds 1 september 2006 heeft de beroepsopleiding voor Allround zwembadmedewerker een andere structuur. De taken van de Allround zwembadmedewerker zijn verdeeld over drie functies, voor elk daarvan kun je een branchecertificaat behalen.
  • Lifeguard
  • Begeleider recreatieve zwemactiviteiten
  • Lesgever Zwem-ABC
  • Leidinggeven in het zwembad (experimentele fase)

Flexibel
De opleiding is flexibel opgezet. De eenheden
‘Lifeguard’, ‘Begeleider recreatieve zwemactiviteiten’ en ‘Lesgever Zwem-ABC’ hebben geen vaste volgorde en er zijn geen voorwaarden om aan een eenheid te beginnen. Je kunt ervoor kiezen om één eenheid van de opleiding te volgen en af te ronden. Iedere eenheid is opgebouwd uit twee delen die eventueel afzonderlijk kunnen worden afgerond met een bewijs van deelname.

Branchediploma
Het is mogelijk de hele beroepsopleiding af te ronden met het branchediploma Allround zwembadmedewerker van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Het branchediploma wordt uitgereikt als de drie eenheden zijn afgerond met een branchecertificaat.

Lifeguard
De lifeguard zorgt voor de veiligheid van gasten, collega’s en zichzelf. Hij houdt toezicht op de gasten die tijdens het recreatieve zwemmen gebruik maken van het zwembad en de andere faciliteiten van de accommodatie. Hij treedt op als gastheer en draagt zorg voor de hygiëne. Hij maakt verschillende ruimtes in de zwembadaccommodatie schoon en meet regelmatig de kwaliteit van het zwemwater.

Lesgever Zwem-ABC
De Lesgever Zwem-ABC verzorgt zwemlessen voor kinderen van 4 tot 12 jaar en voor volwassenen, met het doel hen (beter) te leren zwemmen. Daarbij let hij op de veiligheid van de deelnemers en voorkomt risicovolle situaties.

Begeleider recreatieve zwemactiviteiten
De Begeleider recreatieve zwemactiviteiten verzorgt recreatieve en zwembewegingsactiviteiten en evenementen voor diverse doelgroepen. Hij is een entertainer en kan deelnemers goed begeleiden. Voorbeelden van activiteiten zijn aquafitness-activiteiten en evenementen voor de jeugd en bewegen in water voor volwassenen en ouderen. Tijdens de activiteiten let de Begeleider recreatieve zwemactiviteiten op de veiligheid van de deelnemers en voorkomt hij risicovolle situaties.

Direct inzetbaar personeel
Goed opgeleide medewerkers, met een vakdiploma, die direct inzetbaar zijn in het zwembad. Dat wil iedere zwembadmanager. Hoe zorg je dat die wens werkelijkheid wordt? Door mensen aan te nemen met het branchediploma van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, het kennis-instituut voor de zwembadbranche, draagt zorg voor de beroepsopleiding voor Allround zwembadmedewerker. Sinds september 2006 kent deze opleiding een structuur die gebaseerd is op het beroepscompetentieprofiel voor Allround zwembadmedewerker. In dit profiel staan de taken, functies en vaardigheden die de medewerker moet ontwikkelen om in een zwembad te kunnen werken. Het profiel is ontwikkeld op basis van de dagelijkse praktijk in het zwembad.

Kwaliteit
Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ bewaakt de kwaliteit van de inhoud en de examinering van de opleiding. De organisatie doet dit op uitdrukkelijk verzoek van zwembadmanagers die behoefte hebben aan goed opgeleid personeel. Het branchediploma van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ kan alleen worden behaald bij de ROC´s en particuliere opleidingsinstituten die een licentie hebben ontvangen van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ (klik hier voor de lijst met gelicentieerde organisaties).

Branchediploma
De opleiding tot Allround zwembadmedewerker wordt op twee manieren aangeboden:
  • De opleiding (of delen ervan) kan worden gevolgd als onderdeel van een opleiding Sport en Bewegen of van een recreatieve opleiding aan een ROC.
  • De opleiding (of delen ervan) kan worden gevolgd als dag- of avondopleiding bij een particulier opleidingsinstituut.

Let op: er zijn ROC’s en particuliere opleidingsinstituten die de opleiding tot Allround zwembadmedewerker aanbieden, maar
niet opleiden voor het branchediploma. Om er zeker van te zijn dat een stagiaire wordt opgeleid voor het branchediploma, kan de lijst met gelicentieerde opleidingsinstituten geraadpleegd worden. Klik hier om deze te vinden.